בטקס מרשים ביותר נחנך השבוע המרכז ליזמות וחדשנות בבית הספר אורט אפרידר-רונסון באשקלון. המרכז הוקם ע”י מינהל רכש נכסים ומערכות מידע של רשת אורט ישראל על בסיס תרומת מגבית בריטניה בישראל ורשת אורט ישראל. משפחת הפילנתרופיה הבריטית רונסון הגיעה מלונדון הרחוקה לקראת מעמד מכובד זה. את פניהם של מר ג’רלד רונסון, רעייתו גייל ושתי בנותיהם קיבלו בשער בית הספר נציגי הנהלת הרשת, הנהלת בית הספר ותלמידים נבחרים אשר ברכו את האורחים בברכת ‘ברוכים השבים’.

מר רונסון הביע את התרגשותו הרבה מהמעמד ואת הנכונות של קרן הנדבנות לסייע גם בהמשך הדרך. בתוך המרחב החדש הובילו שני תלמידי בית הספר את חבר הנכבדים בין העמדות השונות. בחדר הישיבות הצטרפו המכובדים לישיבת צוות דיסציפלינרית שכללה את המורים לפילוסופיה, תקשורת ולשון יחד עם תלמידים מובילים שדנו בקווים המנחים לבניית תכנית הלימודים החדשנית  ‘פילוסופיה וקולנוע’. הצוות המוביל הציג בפני מר רונסון  כיצד מאפשר המרכז החדש לממש את  עקרונות התכנית וזה הביע את התרשמותו מתכנית זו. מחדר הישיבות יצאו האורחים אל עמדות המחשב המעוצבות להפליא ולקחו חלק פעיל בסדנה של תלמידי הנדסת תכנה בנושא רובוטיקה. אל מול הבמה המרכזית  התבקשו כלל הנכבדים לשבת ולצפות בדיבייט שהתקיים על טהרת השפה האנגלית. תלמידי בית הספר הציגו בשפה קולחת את עמדותיהם השונות בנוגע לסוגיית הלימודים ההומניים מול הלימודים הטכנולוגיים. על אף לוח הזמנים הדוחק לא ויתר מר רונסון עד שאחרון המשתתפים השמיע את דבריו. לאחר הצגה מרשימה זו פנו כולם אל מרחב ה ISTEAM.

לאחר ששמעו על חשיבות התכנית המתקיימת בבית הספר זו השנה הרביעית השתתפה המשפחה המכובדת בשתי סדנאות יצירתיות: ה- SCAMPER וה-STOP MOTION.

התלמידים שהובילו את הסדנאות הדגישו את ההתאמה המושלמת בין עקרונות תכני ה ISTEAM  בכלל והסדנאות בפרט לבין המבנה הפיזי של המרכז החדש ליזמות וחדשנות. הם הסבירו כיצד המרחב החדש, חדרי העבודה המיוחדים , עמדות המחשב והמרפסות, מאפשר להם לחשוב מחוץ לקופסה ולפרוץ את הגבולות המוכרים. האורחים הנכבדים שמחו לשמוע בין היתר כיצד מצליחים התלמידים לקשור חדשנות ויזמות זו לערכים חברתיים לטובת היחיד והקהילה. בפינת המחשוב החדשנית בתוך מרחב מעוצב זה הציגו תלמידי מערכות בריאות  ותלמידי הנדסת מכונות את שיתוף הפעולה המבורך שלהם במסגרת לימודי הלב.

גם אלו הדגישו כיצד המכשור החדיש: מחשבים מתקדמים ומדפסות תלת מימד מאפשרים להם שיתוף פעולה פורה. בתוך כך הציגה תלמידת מגמת אלקטרוניקה את פרויקט קוצב הלב החסכוני שלה שזכה בפרס במסגרת תחרות בינלאומית לאנרגיה מתחדשת. שיתוף הפעולה והתוצר המופלא חיממו את לב האורחים ואלו הביעו עניין רב בנושא.

מנהלת בית הספר גב. דבורה בוסקילה הביעה את תודתה העמוקה למשפחה הנכבדה על תרומתה הגדולה ולנציגי רשת אורט על שיתוף הפעולה יוצא הדופן. בין דבריה סיפרה על המפגש הראשון שלה עם רכזי המקצוע שנחשפו למרכז ליזמות וחדשנות בשלב מוקדם יותר: “בתחילה הביעו לא מעט ספקות אך במהרה הפכו אלו לסיפוקים רבים ולהתלהבות גדולה מהפוטנציאל האדיר הקיים במרכז זה”. “הפתיחה היום” הוסיפה “מהווה אבן דרך מרכזית במימוש הייחודיות של בית הספר-מרחב הלמידה”.  היא הביעה את גאווה הגדולה והערכתה הרבה לצוות המורים והתלמידים על הצגת המרחבים בצורה מקצועית ומרשימה ביותר. בדרך מפתיעה הציגה המנהלת את הסרטון מהביקור האחרון של משפחת רונסון בספרייה הישנה בראשית השנה.
מר רונסון הנרגש החמיא למנהלת בית הספר וסיכם את הביקור בדברי הוקרה לכלל  העוסקים במלאכה. בפנייה אישית ונרגשת אל מנהלי הפרויקט והאדריכלים מטעם הרשת סיפר כי פרויקט בנייה מפואר זה הוא המוצלח ביותר שראה בארץ ועל כך מגיע להם תודה. מר רונסון הדגיש את חשיבות הדיוק בפרטים הקטנים שיוצרים את ההבדל וללא ספק דבריו על הבנייה בפרט מתאימים לביקור בכלל שקצר שבחים רבים הן ממשפחת הנדבנים הנכבדה והן מבכירי רשת אורט שכיבדו את המעמד בנוכחותם.